Contact:
06-36389229 (ook WhatsApp)
info@arbeidsdeskundigediensten.nl

Het Arbeidsdeskundig onderzoek en het Arbeidsdeskundig rapport

Bij langdurige ziekte en arbeidsongeschiktheid van uw werknemer wordt het risico op onduidelijkheid en voortduren van de arbeidsongeschiktheid steeds groter. En daarmee de kans op veel bedrijfsmatige en financiële ellende (voor u en uw werknemer).  De bedrijfsarts kijkt mee als medisch deskundige, maar komt vrijwel nooit bij u op het bedrijf, en weet dus veelal niet echt hoe het bedrijf werkt en wat de werknemer doet. Bovendien is de bedrijfsarts medisch gericht. Het kunnen uitvoeren van werk is veel meer dan de medische kant. De casemanager van uw arbodienst is meestal op afstand en spreekt vaak alleen telefonisch met u en de werknemer. De casemanager zorgt dat de stappen op tijd gedaan worden maar ook niet meer dan dat. Uw verzekeraar? Die laat het inhoudelijke over aan de casemanager en de bedrijfsarts.


De arbeidsdeskundige komt bij u op het bedrijf. Bekijkt de bedrijfsactiviteiten, en de werkzaamheden van de werknemer. Spreekt uitgebreid met u, met de werknemer en met u samen. Kijkt ook letterlijk eventueel samen met u en de werknemer naar wat nog wel kan, wat er aangepast kan worden. Hoe voor u als werkgever de financiële en organisatorische schade beperkt kan worden en hoe de werknemer nog wel ingezet kan worden. Veelal blijkt dat de medische kant niet de enige kant is die van invloed is, en dat de werknemer nog wel wat anders kan doen. De arbeidsdeskundige heeft veel ervaring in gespreksvoering, maar ook in wat bepaalde medische aandoeningen en behandelingen betekenen voor een werknemer (en heeft daarover ook contact met de bedrijfsarts), en daarbij weet de arbeidsdeskundige door ervaring veel over het uitvoeren van werk in het algemeen.

De arbeidsdeskundige weet ook de weg te vinden naar hoe een en ander aangepast kan worden. Tot slot: er zitten veel juridisch haken en ogen aan (langdurige) ziekte. Ook daarin kent de arbeidsdeskundige de weg.


Het gehele onderzoek wordt samengevat in een Arbeidsdeskundig rapport. U en de werknemer krijgen eerst een conceptrapport toegestuurd per beveiligde mail. De reacties worden zoveel mogelijk verwerkt in een definitieve versie. Dat rapport heeft u nodig om te voldoen aan de Wet verbetering Poortwachter. Die wettelijke plicht is misschien inhoudelijk niet het belangrijkste maar het is wel noodzakelijk en kan u veel ellende besparen.


De uitkomst van een Arbeidsdeskundig onderzoek kan zijn:

-Uw werknemer kan het eigen werk weer doen, op termijn en/of met enige aanpassingen (duidelijk is dan ook welke aanpassingen en hoe dit te regelen)

-Uw werknemer kan ander passend werk doen bij uw bedrijf, omdat het eigen werk niet meer passend te maken is (en welke eventuele gevolgen dat heeft)

-Uw werknemer moet zich richten op ander passend werk bij een andere werkgever, het zogenaamde Tweede Spoor of Spoor 2 (en hoe dit dan geregeld moet worden)


Share by: