Contact:
06-36389229 (ook WhatsApp)
info@arbeidsdeskundigediensten.nl

Nieuws

Nieuwe WIA in 2025?

In januari 2025 lanceerde de Minister het voornemen om de WIA te wijzigen. Gebaseerd op de adviezen van de OCTAS, een adviesgroep die hier begin 2024 een rapport over uitbracht. Veel is nog onzeker, maar globaal zijn de mogelijke wijzigingen:

-Afschaffen van de IVA en duurzaamheidscriterium. Er komt een uniforme regeling en geldt altijd een re-integratieverplichting.
-Verlagen van de WIA-drempel, van 35% naar 25% of zelfs 15% arbeidsongeschiktheid.
-Wijzigingen in de WGA premiedifferentiatieperiode: verkort van 10 naar 5 (of 8) jaar en de WGA-vervolguitkering verdwijnt.
-Meer focus op re-integratie en samenwerking
De no-riskpolis wordt uitgebreid, UWV gaat Ziektewet-gerechtigden intensiever begeleiden, en er komt een pilot voor het overdragen van tweede spoor-trajecten naar UWV of regionale dienstverleners.
-Praktisch beoordelen en medisch advies bedrijfsarts leidend maken
Praktisch beoordelen wordt de norm, waardoor de nadruk verschuift naar werkvermogen in plaats van medische beperkingen. Het advies van de bedrijfsarts wordt leidend bij de RIV-toets, wat minder herbeoordelingen en snellere trajecten oplevert.
-Maximeren maatmanloon



Ziekteverzuim in Nederland over afgelopen 10 jaren gestegen oktober 2024

In de afgelopen 10 jaar is het gemiddelde verzuimpercentage in Nederland met bijna 45% toegenomen, van 3,8% in 2013 naar 5,5% in 2023, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Wist je dat zo'n 40% van de werknemers die ziek worden, langer ziek blijven dan een paar dagen? Dat is een enorme groep Nederlanders die mogelijk in contact komt met een arbeidsdeskundige. Maar wat doet een arbeidsdeskundige eigenlijk?
Om dit duidelijker te maken, hebben we vanuit de beroepsvereniging NVvA een serie artikelen geschreven waarin we de rol van arbeidsdeskundigen toelichten. Met de stijgende verzuimcijfers wordt dit beroep steeds belangrijker voor onze samenleving.
📰 Lees nu het eerste artikel in de serie: "Wat is een arbeidsongeschiktheidsbeoordeling?" en ontdek hoe arbeidsdeskundigen van waarde zijn in deze veranderende arbeidsmarkt.
Meer weten?👉
https://lnkd.in/ehqJCXAF


Psychische aandoeningen meest gemelde beroepsziekten in 2023 juni 2024

Volgens het recent verschenen rapport 'Beroepsziekten in Cijfers 2024' van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB), zijn psychische aandoeningen en aandoeningen van het bewegingsapparaat de meest gemelde beroepsziekten in 2023. De meeste meldingen komen uit de sectoren overheid en openbaar bestuur, gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening, en industrie.

Cijfers en trends

In 2023 werden er 2.347 meldingen geregistreerd door het NCvB, afkomstig van 590 bedrijfsartsen. Hierbij leidde 85% van de beroepsziektemeldingen tot tijdelijke arbeidsongeschiktheid en 8% tot blijvende (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid. Bedrijfsartsen rapporteerden naar schatting 107 beroepsziekten per 100.000 werknemers, met de hoogste incidentie voor psychische aandoeningen, gevolgd door aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat, neurologische aandoeningen, infectieziekten, gehooraandoeningen, long- en luchtwegaandoeningen, en huidaandoeningen. De sectoren met de meeste beroepsziekten per 100.000 werknemers zijn zakelijke dienstverlening (197), bouwnijverheid (174) en industrie (157).

Voor meer informatie: Nederlands Centrum voor Beroepsziekten


Covid in arbeidsdeskundig onderzoek april 2024

Als arbeidsdeskundigen komen wij regelmatig werknemers tegen met Long-Covid (of Post-Covid genoemd) Wij verwijzen vaak naar C-support.

C-support geeft aan: “Wij ondersteunen mensen met langdurige corona klachten (Long COVID)

Heeft u of uw kind drie maanden na een coronabesmetting nog steeds klachten? Wij ondersteunen mensen die corona hebben gehad. Ook adviseren we (zorg)professionals en geven we (na)scholing”

Kijk voor meer info op: www.c-support.nu 


Share by: